fredag den 22. marts 2013

Er kreative mennesker ikke så kloge?


Dette indlæg har jeg skrevet mange gange oppe i mit hoved.
Når jeg fortæller folk, at jeg arbejder som designer møder jeg SÅ ofte fordommen om,
at "nå ja, du er kreativ. Så var du ikke så meget for en boglig uddannelse".....
Kan mærke jeg bliver helt varm i kinderne, når jeg sidder og skriver,
for kan vi ikke gøre op med denne myte?

Faktisk troede jeg i mange, mange år, at jeg skulle være arkitekt-
en god akademisk uddannelse.
Men da jeg i en ung alder fik min store datter, var det som om 
jeg begyndte at følge mit hjerte mere end min hjerne.
Jeg husker, da jeg fortalte min daværende svigerfar, hvad jeg ville lave, 
at han grinte og sagde "tager det så mange år at lære at sy"...... (grrrr)


Her vil jeg bare understrege, at lave det, som jeg gør, skal der altså stadig bruges hjerneceller til:-)
-At lære at konstruere mønstre er det rene geometri og udregninger
-At lære om modens historie afspejler holdninger i samfundet på forskelige tider
-At tegne modetegninger er ligesom da jeg skulle lære at tegne croquis i gymnasiet
-At sy en model op kræver utrolig præcision og tålmodighed
-At tilrette mønstre og tøj kræver at man kan tage sin teoretiske viden og omsætte til en rigtig krop
-At udvikle en kollektion kræver at man sætter sig rigtig meget ind i fremtidens tendenser og kan omsætte det til noget kommercielt på det helt rigtig tidspunkt

Jeg er kreativ, fordi det er dér, jeg føler, jeg kan udfordre mig selv og fordi jeg bliver glad i låget.
Har du også mødt sådanne fordomme?


18 kommentarer:

 1. Nope, jeg har aldrig mødt det... Jeg høre tilgengæld megen misundelse fordi jeg jo "bare lige kan sådan noget", når jeg både får tid til at studerer (og klarer mig utroligt godt på uddannelsen) og være kreativ i min fritid :)

  Tilgengæld er jeg ved at uddanne mig til lære, og der hører jeg mange fordomme om uddannelsen og jobbet.
  Men lære er også et fuldtidsstudie, og hvis folk kan arbejde tyve timer om ugen ved siden af, tager de det ikke seriøst nok!

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er utrolig glad for at høre, at reaktionen også kan være på den måde. Det jeg måske mener lidt med mit indlæg er, at jeg ikke vil sættes i bås- fordi jeg elsker at være kreativ og har valgt at leve af det, gør ikke at jeg ikke er boglig:-)

   Slet
 2. Selvfølgelig!!

  Kan godt følge dig, men har valgt at sige til mig selv, at det er folks uvidenhed og til tider snæversynethed, som gør at de "ser ned" på de kreative uddannelser og job. I dag, møder jeg mere folk, som er imponeret over hvor jeg er i dag, at jeg lever af at være kreativ. De siger ofte: "Åhhh, hvor må det være dejligt at kunne leve at det man godt kan lide og lave....".
  Så her til sidst vil jeg sige, jeg synes du er total sej!!! Både job OG en super spændende blog, med et hav af gode ideér. Godt gået:))

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, jeg tænker nemlig også, at det har meget med uvidenhed at gøre. Det er et kæmpe arbejde at være kreativ, både på de gode dage og ikke gode dage. TAK for de søde ord, Stine- et varmer helt ind i hjertet- jeg har også drøn på (nogle gange lidt for meget) men jeg kan bare ikke lade være.

   Slet
 3. Jeg har egentligt ikke oplevet den holdning over for kreative fag - Men som dagplejer/lærer, så oplever jeg meget holdningen at alle ved bedre end mig... Lidt fjollet hvis du spørger mig...

  Præcis ligesom den holdning du er blevet mødt med der!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, kunne godt forestille mig, hvad det er for fordomme, du er stødt på med dit fag. Men dejligt at du ikke er stødt på med det angående det kreative:-)

   Slet
 4. Det siger jo bare lidt om, hvor lidt indblik og overvejelse folk har.
  Jeg er personligt rigtig irriteret over, at jeg ikke har mere matematisk sans - det hæmmer i den grad min evne til at sy. Jeg tog et halvt år på beklædningslinien på servicefag - jeg har aldrig brugt matematik så meget i mit liv!
  Jeg er jo lærer - fordommene fyger omkring mig. Jeg har simpelthen så ufattelig meget ferie og laver så lidt som overhovedet muligt! Jeg spiller naturligvis rigtig meget guitar, når jeg ikke har travlt med at drikke kaffe. Og så fik jeg så utroligt lave karakterer på gymnasiet, at jeg ikke rigtig kunne blive andet. Gudskelov ku' jeg blive lærer - der skal man nemlig bare kunne stave til 'overenskomstsforhandlinger', så er man inde i varmen!

  SvarSlet
 5. Den fordom har jeg heldigvis aldrig hørt om - eller tænkt!
  Jeg har den dybeste respekt for kreative mennesker, der samtidigt kan leve af deres evner.
  Som ivrig Projekt Runway seer, er jeg gang på gang blevet DYBT imponeret over, hvad designere kan lave ud af alt muligt materiale, og stadigvæk få tøjet til at ligne en mio. :)

  SvarSlet
 6. Der skal da mange hjerneceller til at lave modeller :-)
  jeg er ikke så dygtig som dig Maja, men personligt for jeg kun god carma over mine kreative evner :-)
  God påske.
  knus Gitte

  SvarSlet
 7. Folk taler som de har forstand!
  Du er vildt dygtig, og det ved du også, og det må være det vigtigste.
  Kh Viola

  SvarSlet
 8. Den er indbygget i mig den fordom. Derfor har jeg også hele tiden valgt uddannelser, der gjorde, at jeg kunne være 'kreativ' med ord i form af kommunikation, som trods alt var en akademisk og accepteret vej, hvis man skulle vise, at man havde brikker at flytte rundt med.
  Men som du også opdagede, så ændrede det sig, da jeg fik Freja og blev mor. Mit fokus ændrede sig fra at ville leve op til omverdenens forventninger til mine evner til at fokusere på, hvad jeg kunne lide at bruge mine evner til. Jeg indså, at jeg er kreativ på en måde, hvor jeg elsker at se resultater og få anerkendelse i form af andet end en tør karakter, som man ikke kan forbedre eller et like på firmaets FB-side. Med design, som jeg jo er total nybegynder i, lærer jeg på den gode måde hele tiden. Det er fedt at se sig selv udvikles og blive bedre, og processen er så meget mere interessant, når der kommer et færdigt produkt ud af anstrengelserne frem for blot en teoretisk funderet tekst, som forældes på et splitsekund og derefter er ubrugelig.
  Jeg har med andre ord undertrykt min kreativitet gennem mange år af frygt for, at folk (og jeg selv) skulle opfatte et kreativt uddannelses-/karrierevalg som en falliterklæring - at jeg ikke var klog nok til bøgerne. Faktum er bare, at jeg trives med at skabe. Livet er for kort til at lave noget, man ikke har lyst til, så nu går jeg en anden og mere kreativ vej.

  SvarSlet
 9. Sådan har jeg det også med min uddannelse - jeg læser filosofi, og NEJ jeg læser ikke TIL noget, og Nej, vi sidder IKKE og spekulerer over livets store spørgsmål, i en lænestol, hele dagen.
  Men jeg har vænnet mig til det og smiler ad folk, for det skyldes jo bare uvidenhed!

  SvarSlet
 10. Jeg har sjovt nok aldrig mødt den fordom hverken overfor mig selv eller andre kreative sjæle i min familie og omgangskreds. Tværtimod vil jeg faktisk sige - jeg møder meget respekt omkring "alt det jeg kan", som de siger. Både kolleger, venner og familie synes det er imponerende når folk (ikke bare mig) kan noget kreativt og jeg har det jo på samme måde. At jeg så samtidig arbejder med noget HELT andet (er regnskabschef) er måske bare et tegn på at jeg både kan lide det teoretiske og det kreative. Folk vil helt sikkert hellere høre om det kreative jeg laver end min job som regnskabschef, så nej - jeg har aldrig mødt den fordom:-)
  K.h.
  Christina

  SvarSlet
 11. Jeg sidder og smiler lidt, og nikker genkendende til dine ord...

  At leve af at være kreativ, at være sin egen chef, kræver mere end gode farveblyanter, symaskine, strikkepinde, computerprogrammer, uanet mængder af kaffe og kage...

  Min hverdag kræver at jeg kan følgende, Beregning, økonomisk sans, at kunne promovere sig selv, tåle op og ned ture, være modig, springe ud hvor man ikke kan bunde, vælge opgaver, vælge opgaver fra, fine samarbejdspartnere... tro på sig selv, også når andre ikke gør...

  Keep on going, selv om folk smiler og siger fjollet ting som tænk at kunne bruge så meget tide på sin hobby, og så få lidt penge for det... De fleste der kan lide deres job, bruger jo uanet mængder af tid - fordi det gør dem glad.

  SvarSlet
 12. Jeg synes du skal nyde at du er kreativ og kan få noget ud af det. og så glemme alle dem som er misundelig på at du har det liv som er godt for dig og som du kan få til at fungere.
  Jeg er selv meget kreativ, og det bruger jeg noget af i vores butik på Fur. Jeg kan ikke leve af det, men det giver en ekstra dimension til alt det færdig købte vi også har
  Mvh Kirsten fra Fur

  SvarSlet
 13. Åhh helt ærligt så synes jeg slet ikke det er fair, at de som arbejder i kreative fag, skal bankes oven i hovedet med den slags fordomme, for jeg med en 5-årig akademisk uddannelse, ville give min højre arm for at kunne lave fx det, som du laver! Der findes 7 forskellige slags intelligens og vi kan ikke alle være lige stærke i dem alle og godt det samme da! Jeg har stor respekt for de, som har valgt at blive tømre, modelkonstruktør eller butiksuddannet, for uden alle jer, så ville vi stå med et stort tomrum!
  Det er så sejt, at du allerede tidligt har taget beslutningen om at følge dit hjerte også når det gælder karriere - jeg tror der er mange, som ikke tør, deriblandt mig selv og kreative mennesker er mindst lige så intelligente som alle andre, hvis ikke mere, for der bruges jo helt andre dele af hjernen til dette også! Så glæd du dig bare over, at du kan tjene penge på det du elsker at lave - jeg har i hvert fald den største respekt for det! :D

  SvarSlet
 14. Tænk engang, hvor nogle af de mennesker du har mødt, der har ytret disse fordomme, må tænke: "okay...respekt for hende Heidi der" ;)
  Tænk engang.... du lever af at være kreativ med al den intelligens det indebærer ;) Samtidig med at du lever af det, så lever du af at lave noget du elsker. Der er så mange mennesker der går på arbejde for at overleve og ikke for at leve. Det er da helt fantastisk at man kan få løn for at lave det man elsker. Det er da yderst intelligent gjort :)
  Og respekt for dig Heidi... for verden ville godt nok være lidt mere grå og trist uden lige præcis dine kreationer

  Jeg er ikke stødt på de fordomme selv. Måske mest fordi, at min omgangskreds og ikke mindst jeg selv, blev noget overraskede over, at der fandtes et kreativt gen i min krop. Kreagenet sprang først ud, da jeg var sidst i 20´erne og begyndte at dekorere kager. Og så gik det helt amok for 2 år siden, da Tina og jeg startede firmaet ;) Jeg håber (og tror også på) at jeg kan udfolde min kreativitet og gøre den til en levevej.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har også en "kreativ" uddannelse og bliver altid mødt med, at "nå, min tante, svigermor.... også maler billeder eller strikker eller.... Så er ens evner / uddannelse lige negligeret til noget hobby agtigt, som alle da kan, hvis de gad :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...